Medlemsträff lördagen den 28 oktober 2017

Lördagen den 28 oktober 2017 äger höstens andra medlemsträff rum. Vi ses som vanligt i Höstsols lokal ”Stallet”, Kaplansbacken 4A, OBS ny portkod: 5703. Vi öppnar insläppet för våra medlemmar kl 12.30, och då kan ni förse er med kaffe, te och fikabröd. Klockan 13.00 inleder vi träffen med att hälsa alla mycket välkomna.

Dagens sånggäst är sopranen och hovsångerskan Katarina Dalayman. Hon har fått sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm och debuterade i rollen som Sonia i Argentos opera The Aspern Papers på Kungliga Operan i Stockholm år 1991. Hon har därefter sjungit flera stora sopranroller vid Stockholmsoperan, bland annat Desdemona i Verdis Otello, Mimi i Puccinis La Bohème, Marie i Bergs Wozzeck, titelrollerna i Richard Strauss’ Salome och Elektra samt samtliga roller som Brünnhilde i Wagners Nibelungens ring, (2005-2009).

Katarina Dalayman har regelbundet framträtt vid de stora internationella operascenerna, som Parisoperan, La Scala i Milano, Metropolitan Opera i New York, Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper i München och Covent Garden i London. Bland rollerna märks Elisabeth i Tannhäuser, Brangäne och Isolde i Tristan och Isolde och Kundry i Parcifal, samtliga av Wagner, samt titelrollerna i Puccinis Tosca och Richard Strauss’ Ariadne på Naxos.


Antonello Palombi, Katarina Dalayman och Fredrik Zetterström vid en Jussi-konsert i Stora Tuna kyrka 2011

 

 

Dagens ackompanjatör är John Erik Eleby. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Han har en bred bakgrund i svenskt musikliv och har bland annat verkat som kormästarbiträde vid Kungliga Operan, instuderare och pianist vid Operastudio - 67, samt som lärare och körledare vid Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm. Dessutom är han en av de fem Björlingentusiaster som år 1989 bildade Jussi Björlingsällskapet. (övriga Frank Hedman, Harald Henrysson, Bertil Bengtsson, Lars Hemmingsson)

John Erik Eleby debuterade på Confidencen år 1995 som Osmin i Mozarts Enleveringen ur Seraljen. Vid Stockholmsoperan har han bland annat sjungit Sarastro i Mozarts Trollflöjten, Sparafucile i Verdis Rigoletto, Biterolf i Wagners Tannhäuser och Talbot i Donizettis Maria Stuarda. John Erik har varit gäst hos oss tidigare, då som sångare, och nu som ackompanjatör och ansvarig för dagens ”Spisa Jussi”.

Vi kommer att få lyssna till tre sånginslag, och därefter blir Katarina intervjuad av Göran Forsling, och vi får en inblick i hennes storartade karriär. Om vi sedan tackar med rikliga applåder finns det kanske chans till ett extranummer. Därefter följer en kort paus för mingel, bensträckning och påfyllning i kopparna.

Vi avslutar sedan vår medlemsträff med programpunkten ”Spisa Jussi”, då John Erik Eleby under rubriken Sångens själ – Inspelningarna berättar låter oss ta del av hans stora Jussi-kunnande och i anslutning till detta lyssna till väl vald repertoar med sång av Jussi Björling. 

 

Gemensamt för alla medlemsträffar

Plats: Höstsols lokal ”Stallet”,

Kaplansbacken 4A, Kungsholmen, Stockholm

Kommer man från Stadshuset så är det tvärgatan till höger alldeles före kyrkan.

Träffarna är lördagar klockan 13.00

Insläpp från klockan 12.30.

Portkod (OBS ny): 5703  

Entréavgift: 100 kr/person inkl. kaffe/te och bröd. Avgiften betalas till tjänstgörande kassör för avprickning

Föranmälan senast torsdagen innan till

Per Bäckström tel 072-326 2647 eller

perb1948@gmail.com

Träffpunkt "Stallet"

Lokalen "Stallet" är träffpunkten för Jussi Björlingsällskapets medlemsträffar i Stockholm. Vid förra sekelskiftet var lokalen ett tillhåll för helt andra hyresgäster.

LÄS MER

                                                                                                                    

 

 

 

Jussi Björlingsällskapet

Stiftat den 7 januari 1989 har till uppgift att främja intresset för och kunskapen om Jussi Björling, hans sångkonst, liv och karriär.

Mer om Sällskapet


Bli medlem i Sällskapet

HÄR kan du snabbt bli medlem i Jussi Björlingsällskapet. Du får vår tidning, nyhetsbrev och inbjudan till evenemang och sammankomster. Årsavgiften är 250 kr om du väljer att få våra nyhetsbrev med e-post.

 

Mer om medlemskapet


Välkomna till de amerikanska och brittiska Jussi Björling-sällskapen

 

Klicka på resp. flagga.

 

 


Styrelsens Jussifavoriter

Stefan Olmårs presenterar sin favoritinspelning

Här kan du läsa om och lyssna på favoriten.


Jussi Björlingmuseet

Jussi Björling Museet

Jussi Björlingmuseet
hälsar dig välkommen!

Borlänge är Jussi Björlings hemort. Här finns sångarens eget museum, det enda Björlingmuseet i världen. " Av alla sångarmuseer, är detta det bästa", enligt John Steane, känd brittisk musikkritiker.

 

Öppettider
Vintersäsong september–maj helgfri tisdag–fredag 12-17

Juni-augusti: 

Måndag-fredag 11-18, 

Lördag 10-14, Söndag 12-17

Stängt Nationaldagen 6 juni, Midsommarafton och Midsommardagen

Länk till Jussi Björlingmuseet


Jussitips

Köp Jacobs Forsells unika bok om Jussi!

Jacob Forsell är sonson till den legendariske operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare” och var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer.

Specialerbjudande på boken (266 sidor) från Jussi Björlingmuseet i Borlänge. 

Pris 100 kr plus porto! (Ordinarie pris 348 kr)

Länk till museet

Se uppslag ur boken!